Zasiłek w lutym

Napisz jakie masz sugestie oraz pytania odnośnie działania programów R2płatnik, R2płatnikPRO, R2płatnikSBO. Możesz tu także zgłaszać wszelkie błędy, usterki czy nieprawidłowości nieopisane w części FAQ, z którymi spotkałeś się podczas pracy z programami.
Wlod40

Zasiłek w lutym

Post autor: Wlod40 » pn, 25 lutego 2008 22:42

Witam!
Mam pracownika na zasiłku przez cały luty, program usilnie nalicza mi wynagrodzenie za 1 dzień ... tylko u mnie? Jakieś ustawienie w kalendarzach (luty mało typowy)?
Awatar użytkownika
TomekK

Kontakt:

Post autor: TomekK » śr, 27 lutego 2008 12:48

No nie tylko Ty masz ten problem z lutym, wynika on z tego że ustawa mówi że podstawę powinniśmy pomniejszyć o 1/30 za dzień chorobowego, ponieważ lutym mamy 29 lub 28 dni zostają nam zawsze 2 dni lub w latach przestępnych 1 dzień z tej wyliczanki. Odwrotny problem występuje gdy miesiąc ma 31 dni a pracownik przyszedł nam na jeden dzień do pracy a pozostałe 30 chorował , wyjdzie w tedy w pomniejszeniu 30/30 i pracownik na wynagrodzeniu "zasadniczym" dostaje zero. w przypadku pracowników godzinowych nie ma takich zdarzeń gdyż otrzymują wynagrodzenie za faktyczne godziny pracy
---------------------------------------------------------------------------------
Zapraszamy do Społeczności Symfonii.
Zachęcamy do dzielenia się wiedzą i zadawania pytań w obszarze kadrowo-płacowym.
Krótkie wyjaśnienie czym jest Społeczność i jak z niej korzystać.
Wlod40

Post autor: Wlod40 » śr, 27 lutego 2008 14:31

To jeszcze inaczej, pracownik w lutym chorował 28 dni i jeden dzień był w pracy, program traktuje go jakby pracował dwa dni (angaż zasadniczy) i za 2 dni nalicza mu wynagrodzenie, troszkę to bez sensu ... mam cos źle ustawione?
Wlod40

Post autor: Wlod40 » śr, 27 lutego 2008 14:41

Przepraszam, dobrze liczy ... mój błąd rachunkowy
ODPOWIEDZ