żółwie tempo przałączania m. okienkami

Napisz jakie masz sugestie oraz pytania odnośnie działania programów R2płatnik, R2płatnikPRO, R2płatnikSBO. Możesz tu także zgłaszać wszelkie błędy, usterki czy nieprawidłowości nieopisane w części FAQ, z którymi spotkałeś się podczas pracy z programami.
Małgosia

żółwie tempo przałączania m. okienkami

Post autor: Małgosia » pt, 14 marca 2008 15:36

Witam od jakiegos czasu w programie R2Płatnik strasznie wolno przełącza mnie m. okienkami - jest to bardzo irytujące... dodam ze inne programy "chodzą" normalnie i mam 1021 MB RAM-u...
Awatar użytkownika
Monika

Kontakt:

Post autor: Monika » pn, 17 marca 2008 8:26

Sprawdź ustawienia BDE (prawidłowe możesz znaleźć na stronie Resetu -Porady wspólne dla programów serii STANDARD) i sprawdź ustawienia programu antywirusowego( musi mieć wyłączoną funkcję skanowania w czasie rzeczywistym lub przynajmniej wyłączone skanowanie plików używanych przez program)
Powinno pomóc :)
Małgosia

Post autor: Małgosia » pn, 17 marca 2008 8:54

BDE mam ustawione dobrze, zostaje tylko Antywirus - przestawię ustawienia i sprawdzę
Małgosia

Post autor: Małgosia » wt, 18 marca 2008 17:12

niestety nawet przy wyłączonym antywirusie program długo myśli klepsydrą gdy zamykam lub przełączam okienko... u kolezanki na innym kompie dzieje sie tak samo:(
Awatar użytkownika
Monika

Kontakt:

Post autor: Monika » śr, 19 marca 2008 10:18

Sprawdź jeszcze czy wpisy w rejestrze w kluczach HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Borland\Database Engine\Settings\SYSTEM\INIT są identyczne z tymi w BDE Administrator ale uważaj bo jedyną różnicą jest ,przy rejestrze, wpis polish przy LANGDRIVER
Awatar użytkownika
Mirek
Kontakt:

Post autor: Mirek » śr, 19 marca 2008 14:58

Warto sprawdzić szybkość sieci, która ma wpływ na pobieranie danych z serwera. Tzn. Zbiory-Narzędzia-Monitor bazy danych. Na pastku stanu okna, który się pojawi widnieje informacja o szybkości LAN. Jeśli jest ona zbyt mała to otwieranie okien może być powolne. O ile na początku działania programu okna otwierały się szybko, to wraz z użytkowaniem rośnie ilość danych w bazie i otwierając okno program musi pobrać większą ilość informacji.
Pozdrawiam
Małgosia

Post autor: Małgosia » śr, 19 marca 2008 15:15

wpisy w rejestrach takie same jak w BDE. A jeżeli chodzi o szybkość sieci to mam tam o LAn napisane 800,00 Mbps
ksm
Kontakt:

Post autor: ksm » sob, 25 października 2008 22:21

też z tym walczyłem - problem często ustępuje, jeżeli odmontujemu całe środowisko BDE i ponownie je zamontujemy. Warto sprawdzic w rejestrach pozostałe wpisy po odmontowaniu BDE - usunąć je, a potem dopiero z instalatora domontować tylko BDE. Pierwsze uruchomienie programu powinno dać komunikat o niezgodności BDE i to w zasadzie pomagało....
Oczywiście wykluczenia antywirusowe (pliki *.lck lub cały folder) są "obowiązkiem", bo wtedy szybciej idzie. Jeśli to w sieci, to trzeba zobaczyć jak antywirus działa na "serwerze".
Biuro Fiskus

Post autor: Biuro Fiskus » pn, 03 listopada 2008 12:47

Witam
U mnie jest to samo, program strasznie ale to strasznie wolno chodzi, przełączanie między oknami trwa po kilkadziesiąt sekund, co doprowadza mnie do "szewskiej pasji"
Dodam że mam wersję jednostanowiskową więc szybkość lan odpada, antywirus tez mam ustawiony ok., dzwoniłem nawet kiedyś do "NICH" i ustawialiśmy BDE telefonicznie i ani troche to nie pomogło !!!!
Pliisssss help
Artur

Post autor: Artur » wt, 04 listopada 2008 10:10

jaki komputer (procesor, ram) i system operacyjny? no i do kompletu, jaki program?
ODPOWIEDZ