błędy urlop / chorobowe

Napisz jakie masz sugestie oraz pytania odnośnie działania programów R2płatnik, R2płatnikPRO, R2płatnikSBO. Możesz tu także zgłaszać wszelkie błędy, usterki czy nieprawidłowości nieopisane w części FAQ, z którymi spotkałeś się podczas pracy z programami.
JA53

błędy urlop / chorobowe

Post autor: JA53 » pt, 30 lipca 2010 14:15

Urlop
Występują różnice w wartościach naliczonego wynagrodzenia za urlop, w zależności od przyjęcia w definicji składnika wynagrodzeń "Płaca zasadnicza" rodzaju "płaca zasadnicza" albo "płaca zasadnicza url.".
Różnica występuje pomiędzy wyliczonym potrąceniem wynagrodzenia za dni urlopu, w przypadku przyjęcia rodzaju "płaca zasadnicza url.", a naliczonym wynagrodzeniem za dni urlopu dodanym do wynagrodzenia za urlop ogółem. Dzieje się tak, ponieważ obniżenie kwoty wynagrodzenia zasadniczego wylicza się wg innej metody niż potem wartość wynagrodzenia za dni urlopu. Tą pierwszą wylicza specjalna formuła, a tą drugą oblicza się na podstawie wynagrodzenia za dzień urlopu. Z powodu zaokrągleń wartość wyliczona wg formuły i wyliczona na podstawie wynagrodzenia za dzień urlopu różnią się nawet o kilka groszy. Wynagrodzenie wyliczone z wykorzystaniem składnika rodzaju ""płaca zasadnicza" i "płaca zasadnicza url." będą różne.

Chorobowe
Użycie do wyliczenia potrącenia za dni choroby wyżej wspomnianej formuły powoduje, że gdy np. osoba z wynagrodzeniem zasadniczym będzie na chorobowym przez cały luty, program naliczy jej wynagrodzenie za 2 dni (luty ma np. 28 dni) zamiast zero.

Pozdrawiam,
J. A.
Awatar użytkownika
bs

Post autor: bs » śr, 04 sierpnia 2010 9:10

formuła jest zgodna z przepisami
jedyne co można zmienić to zaokrąglenie stawki za urlop poprzez Definicje->Pola Systemowe-> Śr.godzin.url.wypocz.
ODPOWIEDZ