złe zaokrąglenia na liście płac

Napisz jakie masz sugestie oraz pytania odnośnie działania programów R2płatnik, R2płatnikPRO, R2płatnikSBO. Możesz tu także zgłaszać wszelkie błędy, usterki czy nieprawidłowości nieopisane w części FAQ, z którymi spotkałeś się podczas pracy z programami.
izabeza

złe zaokrąglenia na liście płac

Post autor: izabeza » pn, 03 września 2012 8:26

Witam, nigdy nie mialam większych problemów z działaniem programu, jednak w tym miesiącu po utworzeniu listy płac i po wprowadzaniu danych do płatnika, okazało się, że program wykonuje złe zaokrąglenia, u każdego pracownika w innym miejscu, na składce emerytalnej, zdrowotnej czy innej... fakt, można to ręcznie skorygować, ale nie o to chyba chodzi w tym programie, ma on nam ułatwiać pracę a nie utrudniać.
Być może trzeba zmienić coś w ustawieniach, ale nie wiem jak :oops: proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Monika

Kontakt:

Post autor: Monika » pn, 03 września 2012 11:29

Program zawsze składki ZUS liczy globalnie w skali całego miesiąca . Proszę sprawdzić ile jest list płac dla danego pracownika w tym konkretnym miesiącu wypłaty. Jeśli została usunięta lista bądź przestawiono datę wypłaty na inny miesiąc to należy pamiętać by pozostałe listy wówczas przeliczyć.
izabeza

Post autor: izabeza » pn, 03 września 2012 11:44

Lista płac jest jedna dla wszystkich pracowników, u każdego pracownika błąd był w innej składce, u niektórych w tej samej, zawsze różnica jednego grosza, może to jakiś błąd w aktualizacji, bo przedtem nigdy tak się nie działo, całą listę musiałam ręcznie korygować :cry: nie wiem co jest nie tak
Awatar użytkownika
Monika

Kontakt:

Post autor: Monika » pn, 03 września 2012 12:37

Nie jest to błąd aktualizacji bo u innych użytkowników się tak nie dzieje.
W takich wypadkach lepiej skontaktować się z serwisem niż korygować ręcznie lub zmieniać ustawienia programu który do tej pory liczył poprawnie.
izabeza

Post autor: izabeza » pn, 03 września 2012 13:34

dziękuję za odpowiedź, ustawień nie zmieniałam, będę musiała skontaktować się z serwisem
izabeza

Post autor: izabeza » śr, 05 września 2012 13:13

Błąd był oczywiście banalny, była ustawiona zła data wypłaty :oops: jedna taka pomyłka a tyle pracy, piszę dla wyjaśnienia i ku przestrodze :)
Kampina

Post autor: Kampina » wt, 05 lutego 2013 21:40

IzaBeza, co to znaczy, że była zła data wypłaty?

Ja ustawiam datę wypłaty zawsze na ostatni roboczy dzień miesiąca (przykładowo we wrześniu 2012 miałam piątek 28.09) czy stąd wynikają błędy w zaokrągleniu?
ODPOWIEDZ