Wyliczenie urlopu

Napisz jakie masz sugestie oraz pytania odnośnie działania programów R2płatnik, R2płatnikPRO, R2płatnikSBO. Możesz tu także zgłaszać wszelkie błędy, usterki czy nieprawidłowości nieopisane w części FAQ, z którymi spotkałeś się podczas pracy z programami.
Gosia

Wyliczenie urlopu

Post autor: Gosia » śr, 01 lutego 2006 20:11

Mam problem z prawidłowym wyliczeniem wynagrodzenia urlopowego przez program.
Chodzi o sprawę zaokrąglania wyliczenia za 1 godzinę urlopu x ilość dni urlopu.
Program zaokragla już wynagrodzenie na pierwszym etapie (do dwóch miejsc po przecinku) tj przy wyliczaniu tej godziny urlopowej, a mnożąc przez ilość godzin, zaniża wynagrodzenie.
Przykład:
Wynagrodzenie stałe pracownika 1.000 zł , urlop 10 dni (80 godzin)
W lipcu nominalnych dni pracy było 21 (168 godzin)
wyliczenie wynagrodzenia 1000 : 168 x 80 = 476,19047 = 476,19 zł
Program wylicza : śr. godz. urlopu - 5,95 zł x 80 godzin = 476,00 zł
W tym przypadku wynagrodzenie jest zaniżone o 0,19zł (zasadnicze 523,81 + 476,00 = 999,81 zł)

Ten tekst pierwszy raz wysłałam do serwisu Reset w sierpniu 2005r, drugi w grudniu i jak do tej pory nie uzyskałam odpowiedzi. Żadna z dotychczasowych aktualizacji tego nie zmieniła. Wyliczenia programu poprawiam ręcznie, ale przecież nie na tym to polega. Może ja gdzieś w programie powinnam coś zmienić?
wojtek

Post autor: wojtek » pn, 06 lutego 2006 21:40

Witam, nie bardzo rozumiem po co komplikować sobie życie pomniejszając wynagrodzenie pracownika przebywającego na urlopie wypoczynkowym jeżeli jego wynagrodzenie składa się tylko z płacy zasadniczej.
Najwygodniej jest ustwić definicję w R2płatniku tak, aby płaca zasadnicza pracownika nie była pomniejszana i nie wchodziła do podstawy urlopu.
W przypadku gdy pracownik przebywa na urlopie wypoczynkowym płacę zasadniczą wypłacamy w pełnej wysokości a na liście płac wykazywane są jedynie godziny urlopu wypoczynkowego (taki sposób stosuje zdecydowana większość firm).

Jeśli takie rozwiązanie Panią nie satysfakcjonuje proszę o kontakt z serwisem Reset2. Najlepiej przesłać dane bezpośrednio z programu (zbiory\narzędzia\serwisowanie danych\wysyłanie danych do serwisu i dokładnie opisać jaką definicję Pani potrzebuje).

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tomek-nt2

Kontakt:

Post autor: tomek-nt2 » wt, 07 lutego 2006 17:42

Problem z takimi wyliczeniami pojawił się od momentu kiedy urlop jest rozliczany na godziny i wyliczona stawka godzinowa po zaokrągleniu do grosza daje duże różnice w skali całego miesiąca. Można polemizować czy stawka (jakakolwiek) może być podawana w ułamkach grosza; jednakże aby uczynić zadość takim postulatom w kolejnej wersji pojawi się możliwość ustawienia dokładności wyliczania stawek urlopowych nawet do setnych części grosza :twisted:
tomek-nt2
ODPOWIEDZ