Napisz jakie masz sugestie oraz pytania odnośnie działania programów R2płatnik, R2płatnikPRO, R2płatnikSBO. Możesz tu także zgłaszać wszelkie błędy, usterki czy nieprawidłowości nieopisane w części FAQ, z którymi spotkałeś się podczas pracy z programami.
-
Ladywwa
autor: Ladywwa » czw, 01 września 2016 8:47
Witam, mój problem to:
jednoosobowy zarząd w postaci właściciela sp. z o.o.; powinnam mu naliczyć FP nie naliczam FGŚP pracownicy zatrudnieni na część etatu (jedyna praca), nie naliczam FP naliczam FGŚP; no i o ile ogarnęłam pracowników (są pozycje do "zaklikania") o tyle z tym właścicielem nie widzę gdzie mam pozahaczac, by przy kodzie 05430 wartości FP były prawidłowe; można to jakoś wyprostować???
Będę wdzięczna za pomoc
-
bs
-
Dla ogólnego nie naliczania FP i FGŚP znaczące są daty urodzenia i płeć pracowników/właścicieli - dla wszystkich powyżej pewnego wieku nie liczą się owe składki.
FP nie liczy się poniżej najniższej krajowej.
<i>zanim zapytasz naciśnij F1</i>
-
Ladywwa
autor: Ladywwa » czw, 01 września 2016 11:48
bs pisze:Dla ogólnego nie naliczania FP i FGŚP znaczące są daty urodzenia i płeć pracowników/właścicieli - dla wszystkich powyżej pewnego wieku nie liczą się owe składki.
FP nie liczy się poniżej najniższej krajowej.
dokładnie tak, mam zaznaczone, nie biorę pod uwagę wieku, bo to działa, chodzi mi konkretnie o ubezpieczenie prezesa/jedynego właściciela sp. z o.o.; gdzie i co mam odznaczyć by prawidłowo składki się naliczały ?, w zakładce właściciele nie ma informacji nt FP i FGŚP
-
bs
-
we właścicielach trzeba sprawdzić czy rodzaj jest wybrany
proszę sprawdzić czy nie jest to przypadek gdy właściciel składek ma nie mieć naliczonych (np nie zatrudnia pracowników na umowę o pracę)
<i>zanim zapytasz naciśnij F1</i>