Błąd w obliczaniu wynagrodzenie za nadgodziny
Błąd w obliczaniu wynagrodzenie za nadgodziny
Po aktualizacji do wersji 2.49 R2Płatnik źle oblicza wynagrodzenie za nadgodziny. Wcześniej w wersji 2.48 liczył dobrze.
Jeżeli pracownik przepracował w miesiącu styczniu 2008 173 godziny (22 dni robocze = 176 godzin nominalnych). Miał 2 także 2 dni urlopu wypocz i 1 dzień wolny za pracę w sobotę to program powinien obniżyć wymiar czasu pracy o 3 dni (24 godziny) i wyliczyć nadgodziny:
176 godz - 24 godz = 152 godz (pracownik powinien przepracować)
173 godz (przepracował) - 152 godz (powinien) = 21 nadgodzin i za tyle powinno być wynagrodzenie za nadgodziny.
A R2Płatnik pomniejsza wymiar czasu pracy tylko o te 2 dni urlopu i liczy wynagrodzenie za 13 nadgodzin.
w wersji 2.48 liczył poprawnie.
Jeżeli pracownik przepracował w miesiącu styczniu 2008 173 godziny (22 dni robocze = 176 godzin nominalnych). Miał 2 także 2 dni urlopu wypocz i 1 dzień wolny za pracę w sobotę to program powinien obniżyć wymiar czasu pracy o 3 dni (24 godziny) i wyliczyć nadgodziny:
176 godz - 24 godz = 152 godz (pracownik powinien przepracować)
173 godz (przepracował) - 152 godz (powinien) = 21 nadgodzin i za tyle powinno być wynagrodzenie za nadgodziny.
A R2Płatnik pomniejsza wymiar czasu pracy tylko o te 2 dni urlopu i liczy wynagrodzenie za 13 nadgodzin.
w wersji 2.48 liczył poprawnie.
A ja myślę że skoro dałeś już dzień wolny za pracę w sobotę to za te nadgodziny nie należy się już wynagrodzenie , ale jeśli uważasz że powinieneś zapłacić to odhacz na karcie pracy "miesięczne"
Ostatnio zmieniony czw, 03 kwietnia 2008 10:13 przez Monika, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli masz w karcie pracy zaznaczone Wylicz nadgodziny , a odznaczone Miesiecznie, to na liście płac masz policzone :
nadgodziny 13xstawka
nad.50% 21x stawka
i to jest poprawnie(nadgodzin miał 21 ale odebrał sobie dzień wolny czyli -8 i zostaje 13, natomiast te 21 godzin to było przekroczenie normy więc należy się dodatek 50% za każdą godzinę) . Jeśli się z tym nie zgadzasz i chcesz policzyć po swojemu to masz taką możliwość Włącz korektę wartości wyliczonej.
Nie wiem dlaczego piszesz że to jest bez sensu.
nadgodziny 13xstawka
nad.50% 21x stawka
i to jest poprawnie(nadgodzin miał 21 ale odebrał sobie dzień wolny czyli -8 i zostaje 13, natomiast te 21 godzin to było przekroczenie normy więc należy się dodatek 50% za każdą godzinę) . Jeśli się z tym nie zgadzasz i chcesz policzyć po swojemu to masz taką możliwość Włącz korektę wartości wyliczonej.
Nie wiem dlaczego piszesz że to jest bez sensu.
Wolny dzień pracownik dostał w zamian za 100% dodatek, który przysługuje mu za pracę w wolną sobotę (przekroczenie tygodniowej normy czasu pracy). Dlatego na wniosek pracownika udzielono mu wolnego dnia w tygodniu i nie wypłaci mu się dodatku 100% za pracę w sobotę. Jednak należy wypłacić wynagrodzenie za przepracowane w tą sobotę godziny.Monika pisze:A ja myślę że skoro dałeś już dzień wolny za pracę w sobotę to za te nadgodziny nie należy się już wynagrodzenie , ale jeśli uważasz że powinieneś zapłacić to odhacz na karcie pracy "miesięczne"
Tak myślę.