R2płatnik - obsługa programu

Napisz jakie masz sugestie oraz pytania odnośnie działania programów R2płatnik, R2płatnikPRO, R2płatnikSBO. Możesz tu także zgłaszać wszelkie błędy, usterki czy nieprawidłowości nieopisane w części FAQ, z którymi spotkałeś się podczas pracy z programami.
dorotafurm

R2płatnik - obsługa programu

Post autor: dorotafurm » czw, 26 listopada 2009 21:43

witam, firma od nowego roku zamierza prowadzić samodzielnie kadry i płace ( do 25 pracowników). Nie ukrywam ten program mi się spodobał, chciałbym uzyskać opinie o pracy na tym programie.Czy w W-wie jest jakaś firma która specjalizuje się w szkoleniach ?
Będę wdzięczna za wszystkie opinie
Pozdrawiam
Dorota
Fal@

Post autor: Fal@ » pt, 27 listopada 2009 23:50

Z programem pracuję już prawie 4 lata (od 02.2006). Jak z każdym innym programem- trzeba poświęcić trochę czasu, aby się nauczyć. Odnaleźć potrzebne elementy, wprowadzić niezbędne nam makiety itd.
Ogólny charakter programów, ich przystępność, aktualizacje na bieżąco, szybka i spełniająca swoje zadanie pomoc (dział pomocy technicznej i forum), doprowadziły do tego, iż od 3 lat używam trzech programów firmy: R2płatnik (do 20 pracowników), R2faktury i R2księga. Najpierw wersji demo, w miarę rozwoju firmy już wersji z licencją- obsługa 2 firm, ( wszystkie oficjalne druki zawierają zapis z nr licencji, więc wiadomo, iż program jest legalny).

Program R2płatnik jest jednak moim ulubionym, może dlatego, iż zaczynałam z nim pracę, ale chyba bardziej dlatego, że na bieżąco miał aktualne parametry naliczania płac pracowników, a potem dobrą współpracę z Płatnikiem ZUS. Każdy poważniejszy problem, z którym zwróciłam się do pomocy technicznej programu został rozwiązany. Mniej ważny problem również- jak np. kiedyś widziałam taki dokument- teraz nie mogę go znaleźć- też. więc pomoc do programu oceniam na 6.

Jestem po kontroli ZUS za lata 2006, 2007, 2008 ( naliczanie płac, składek ZUS, zgłoszeń ) ogólna ocena- ZGODNIE Z USTAWĄ (w języku ZUS bardzo dobrze)

Należy pamiętać o jednym-ZAPISANA w programie lista płac nie przechowuje danych. Pracownicy, którzy zakończyli pracę i otrzymali świadectwo pracy na początku miesiąca- po wszystkich wydrukach (pity i itp.), NIE MOGĄ być przeniesieni do historii zatrudnienia ( przed eksportem listy do 15 następnego miesiąca do Płatnika). Znikną oni bowiem z listy płac i nie będą przeniesieni do deklaracji ZUS. Tym sposobem zgubiłam 2 pracowników. Korekta deklaracji i wpłata zagubionych składek nauczyła mnie jednego- lista płac , deklaracja i kalkulator- 2-3 minuty i zgodność listy płac z DRA potwierdzona wg przeliczeń kontrolera ZUS. Teraz sprawdzam tak każdą listę płac.
(Niestety, nie można 100 % ufać programom, wystarczyło przejrzeć deklarację- przeliczyć sumy i zdzwonić do pomocy technicznej, że brak pracownika- a nie tylko przełożyć wydruki z drukarki do akt i gotowe- mea culpa- tego też musiałam się nauczyć)

Pan kontroler był pod wrażeniem, dokładności, przejrzystości i jasności listy płac wydrukowanej z programu, paski uważał za dokładniejsze od tych które sam otrzymuje (RMUA) więc ocena na 5+.

Ogólnie oceniam program na 5+, plus ostrożność i uwagę pracujących z programem. Wydruki są aktualizowane na bieżąco(umowa o pracę, PIT , parametry naliczania), pomoc techniczna na najwyższym poziomie, więc warto nauczyć się obsługi programu i nie bać się dzwonić po pomoc. U mnie program obsługuje 2 firmy, i jestem bardzo zadowolona.

Pozdrawiam Fal@
dorotafurm

Post autor: dorotafurm » pn, 30 listopada 2009 10:09

dziękuję za opinię :)
Pozdrawiam
Dorota
ODPOWIEDZ