Tacierzyński
Tacierzyński
Witam,
jak mam zaznaczyć w karcie urlopów urlop ojcowski "tacierzyńskie" który od 01.01.2010 r. do 31.12.2011 r. przysługuje w wysokości 1 tygodnia.
U pracownic nie ma problemu są takie opcje do zaznaczenia: jest macierzyńskie + dodatkowe macierzyńskie, wychowawcze, urlop - opieka, a u panów ?
jak mam zaznaczyć w karcie urlopów urlop ojcowski "tacierzyńskie" który od 01.01.2010 r. do 31.12.2011 r. przysługuje w wysokości 1 tygodnia.
U pracownic nie ma problemu są takie opcje do zaznaczenia: jest macierzyńskie + dodatkowe macierzyńskie, wychowawcze, urlop - opieka, a u panów ?
Re: Tacierzyński
Urlop ojcowski w obowiązującej wersji programu (3.30) wprowadza się w karcie zasiłkowej wybierając rodzaj nieobecności "ojcowski".
Andrzej pisze:Witam,
Jak to jest w Karcie Zasiłkowej to muszę się dowiedzieć w ZUSie czy na taki urlop ojciec nie powinien mieć L4 bo jest potrzebny symbol i nr zwolnienia w programie (można go nie wypełniać)
Myślałem że będzie to w nieobecnościach lub w urlopach tak jak jest urlop-opieka, dla tego nie znalazłem od razu, a z tą nieobecnością spotkałem się dopiero 1 raz
że muszę zaznaczyć w programie.
Dzięki za szybką odpowiedź
Myślałem że będzie to w nieobecnościach lub w urlopach tak jak jest urlop-opieka, dla tego nie znalazłem od razu, a z tą nieobecnością spotkałem się dopiero 1 raz

Dzięki za szybką odpowiedź
No właśnie jak to jest na pisemny wniosek ojca o "Urlop ojcowski" czy nie powinno to być w zakładce Urlopy tak jak jest z 2 dniami urlopu-opieki ? a nie w zakładce Zasiłki ?Renata pisze:Wg art.182 z indeksem 3 §2 Kodeksu Pracy "urlopu ojcowskiego udziela się na pisemny wniosek pracownika - ojca wychowującego dziecko (...)". Tak więc L-4 (a właściwie ZUS ZLA) nie jest tutaj potrzebne
Może się czepiam

PS.
Gdzie można pisać sugestie odnośnie przyszłych zmian - ulepszeń programu ?
Przydała by się książka adresowa do wysyłania druków drogą mailową.
- Renata
- Kontakt:
Co do pojęcia urlopu ojcowskiego:
podobnie powszechnie funkcjonuje pojęcie "urlop macierzyński", a w praktyce naliczamy za ten okres czasu zasiłek macierzyński, a nie wynagrodzenie liczone wg zasad stosowanych przy urlopie wypoczynkowym. Tak więc przyjęte miejsce w programie - karta zasiłkowa - wydaje się jak najbardziej odpowiednie
Natomiast sugestie nt zmian w programie proszę kierować na adres: serwis@reset2.pl
podobnie powszechnie funkcjonuje pojęcie "urlop macierzyński", a w praktyce naliczamy za ten okres czasu zasiłek macierzyński, a nie wynagrodzenie liczone wg zasad stosowanych przy urlopie wypoczynkowym. Tak więc przyjęte miejsce w programie - karta zasiłkowa - wydaje się jak najbardziej odpowiednie

Natomiast sugestie nt zmian w programie proszę kierować na adres: serwis@reset2.pl