Początek pracy
Początek pracy
Witam wszystkich. Właśnie zaczynam pracę z tym programem. Proszę o radę od czego zacząć. Mam już wprowadzone wszystkie dane pracowników, umowy o pracę. Co teraz po kolei by było jak najmniej zamieszania ze zmianą programu. ?
- Renata
- Kontakt:
Proponowałabym odtworzyć na podstawie starych list płac dane z kilku miesięcy wstecz, wprowadzając je do obecnego programu. Pozwoli to Pani sprawdzić (po kwotach) ustawienia składników wynagrodzeń, czy np.: premia ma się wliczać czy też nie do podstawy chorobowego, do podstawy wynagrodzenia urlopowego itp.
Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc. Ośmielę się porosić jeszcze raz o wskazówki:
Czy wystarczy bym do odliczenia lub nieodlczenia ulgi podatkowej zaznaczyła tylko że pracownik pobiera rentę? ( w którym miejscu wpisać ulgę) ?
Gdzie mam wpisać pracownikowi kwotę kosztów uzyskania.
Czy można wchodząc w kalendarz wpisać z jednego miejsca, nie przechodząc do innych kart, nieobecność chorobową i urlop. Czy trzeba to robić z ewidencji czasu pracy i karty zasiłkowej ?
Czy wystarczy bym do odliczenia lub nieodlczenia ulgi podatkowej zaznaczyła tylko że pracownik pobiera rentę? ( w którym miejscu wpisać ulgę) ?
Czy można wchodząc w kalendarz wpisać z jednego miejsca, nie przechodząc do innych kart, nieobecność chorobową i urlop. Czy trzeba to robić z ewidencji czasu pracy i karty zasiłkowej ?
- Renata
- Kontakt:
Domyślnie program nalicza ulgę podatkową i KUP w podstawowej wysokości. W przypadku rencisty, aby wyłączyć naliczanie ulgi podatkowej, należy wejść przez ikonkę PIT ("Urząd Skarbowy") na zakładkę podatek i w linii "ulga podatkowa" wybrać z listy rozwijanej opcję "brak".oewka pisze:Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc. Ośmielę się porosić jeszcze raz o wskazówki:
(Gdyby nie pokazywały się opcje do wyboru, to proszę zaznaczyć "Rozlicz podatek globalnie")
Nieobecności pracownika NIE wpisujemy z poziomu miesięcznej karty pracy. Należy je wpisywać w odpowiednich miejscach:oewka pisze:
-urlopy i inne nieobecności płatne (np.: opieka na dziecko z art.188 KP) w KARCIE URLOPOWEJ,
-nieobecności niepłatne (np.: urlop wychowawczy, urlop bezpłatny, służba wojskowa) w NIEOBECNOŚCIACH,
-wszelkie chorobowe w KARCIE ZASIŁKOWEJ.
Z poziomu miesięcznej karty czasu pracy w/w nieobecności są jedynie do wglądu. Natomiast rozliczamy tutaj dni i godziny przepracowane - np.: możemy w linii dni nominalne "przestawić" sobotę na dzień pracujący, a z kolei wtorek na dzień wolny, jako oddany w miejsce soboty. Rozliczamy tu też nadgodziny opłacane dodatkiem 50% i 100%.