brak połączenia z bazą
brak połączenia z bazą
Witam.
Od wielu lat pracuję na R2Platnik, teraz szukam programu księgowego, zainstalowałam wersje testową FK, chciałam poznać możliwości , ale poległam już na początku pojawia się komunikat: "Nie można utworzyć bazy danych. Baza już istnieje lub niewłaściwe parametry połączenia"
gdzie robię błąd?
Od wielu lat pracuję na R2Platnik, teraz szukam programu księgowego, zainstalowałam wersje testową FK, chciałam poznać możliwości , ale poległam już na początku pojawia się komunikat: "Nie można utworzyć bazy danych. Baza już istnieje lub niewłaściwe parametry połączenia"
gdzie robię błąd?
Proszę upewnić się, że program tworzy bazę danych tam, gdzie powinien.
Najłatwiej to sprawdzić porównując dane z R2płatnikiem w następujący sposób:
- w programie R2płatnik proszę wejść w Zbiory - Narzędzia - Zmiana Bazy danych (późniejsze opuszczenie tego okna następuje przez opcję "Powrót")
- sprawdzamy informację o serwerze, użytkowniku oraz długość hasła
- uruchamiamy program R2fk/R2księga
- w oknie tworzenia bazy danych upewniamy się, że parametry (serwer, użytkownik, długość hasła) są takie same jak w programie R2płatnik
Jeśli opcje w obu oknach są inne - sugerujemy kontakt telefoniczny z działem serwisu - spróbujemy podpowiedzieć co można sprawdzić.
Najłatwiej to sprawdzić porównując dane z R2płatnikiem w następujący sposób:
- w programie R2płatnik proszę wejść w Zbiory - Narzędzia - Zmiana Bazy danych (późniejsze opuszczenie tego okna następuje przez opcję "Powrót")
- sprawdzamy informację o serwerze, użytkowniku oraz długość hasła
- uruchamiamy program R2fk/R2księga
- w oknie tworzenia bazy danych upewniamy się, że parametry (serwer, użytkownik, długość hasła) są takie same jak w programie R2płatnik
Jeśli opcje w obu oknach są inne - sugerujemy kontakt telefoniczny z działem serwisu - spróbujemy podpowiedzieć co można sprawdzić.
Najprawdopodobniej na komputerze nie zainstalował się Serwer SQL. Należy to sprawdzić w usługach Windowsa (poprzez pasek wyszukiwania znaleźć Usługi lub Usługi lokalne) i upewnić się, że usługa o nazwie Serwer SQL (RESET2) jest zainstalowana i działa. Jeśli jej nie ma, należy sprawdzić czy w systemie Windows nie czekają do pobrania jakieś aktualizacje, jeśli czekają to je wykonać i zrestartować komputer. Następnie wykonać jeszcze raz instalację naszego programu wybierając opcję Szczegółowa i zaznaczając wyłącznie SQL Serwer. Dopiero gdy serwer będzie zainstalowany w systemie i usługa serwera będzie działać możliwe będzie utworzenie na nim bazy danych.
W razie dalszych problemów zachęcamy do kontaktu telefonicznego z serwisem.
W razie dalszych problemów zachęcamy do kontaktu telefonicznego z serwisem.