utarg dzienny
utarg dzienny
Czy w r2księga można jakoś księgować utarg dzienny?
Jak to robić jeżeli program nie ma takiej możliwości?
Jak to robić jeżeli program nie ma takiej możliwości?
Chyba, że jesteś płatnikiem VAT, ale nie masz kasy/drukarki fiskalnej. Wtedy utarg dzienny ze sprzedaży bezrachunkowej księgujesz przy pomocy przycisku "Struktura zakupów" (w prawym dolnym rogu po tabelką z pozycjami wpisu). Dzięki temu kwota brutto z utargu dziennego zostanie rozbita na kwoty wg różnych stawek vat zgodnie ze strukturą zakupów.
A jeśli pisząc o utargu dziennym miałeś na myśli sumę sprzedaży z paragonów fiskalnych, to księgujesz je jedną kwotą na podstawie raportu dobowego z kasy/drukarki fiskalnej.
A jeśli pisząc o utargu dziennym miałeś na myśli sumę sprzedaży z paragonów fiskalnych, to księgujesz je jedną kwotą na podstawie raportu dobowego z kasy/drukarki fiskalnej.
doprecyzuje
Artur pisze:Chyba, że jesteś płatnikiem VAT, ale nie masz kasy/drukarki fiskalnej. Wtedy utarg dzienny ze sprzedaży bezrachunkowej księgujesz przy pomocy przycisku "Struktura zakupów" (w prawym dolnym rogu po tabelką z pozycjami wpisu). Dzięki temu kwota brutto z utargu dziennego zostanie rozbita na kwoty wg różnych stawek vat zgodnie ze strukturą zakupów.
Chyba faktycznie wyraziłem się nieprezyzyjnie, bo musicie zgadywać - może doprecyzuję:
Tak, jestem płatnikiem VAT (+KPiR), i nie mam kasy fiskalnej. Chodzi mi sprzedaż dla osob nieprow. dzialalnosci - a więc sprzedaż bezfakturową.
Z tym, że ja sprzedaję usługi a nie towary - a rozbijanie wg stawek VAT zakupów, opiera się na założeniu że te zakupy były zakupami towarów handlowych (osobna kolumna w KPiR) - a ja nie mam towarów handlowych - bo to usługi. W każdym razie moja sprzedaz jest opodatkowana VAT 22%, wiec nie chcialbym tu nic rozbijac wg stawek
Używałem przedtem innego programu do ksiegowosci i tam mi poradzono, żeby nie ksiegowac w ten sposob opisany przez Ciebie, tylko wklepac takie dochody jako "przychod uniwersalny VAT" - w tamtym programie byla taka opcja.
W r2ksiega nie moge czegos takiego znalezc - w miare podobne jest Dowód Wewnetrzny, ale zdaje sie, ze to sluzy do czegos innego, a poza tym nie bierze pod uwage stawki VAT i co za tym idzie nic nie wprowadza do ewid. VAT.
Co zrobić w takiej sytuacji?
Artur pisze:Ja bym to zaksięgował normalnie jako wpis "S - sprzedaż", wpisałbym stawkę 22% i wszystkie kwoty netto-vat-brutto, a w opisie zdarzenia wpisałbym "Sprzedaż bezfakturowa".
Faktycznie - to rozwiązanie nawet działa - dzięki. Co prawda program się trochę burzy, że nie wpisuję kontrahenta/nipu, ale na pierwszy rzut oka wygląda że księguje poprawnie.
Chyba żeby zrobić jakiegos wirtualnego kontrahenta używanego tylko do tego celu.