Aktualizacja programu do rozporzdzenia

Napisz jakie masz sugestie oraz pytania odnośnie działania programów R2płatnik, R2płatnikPRO, R2płatnikSBO. Możesz tu także zgłaszać wszelkie błędy, usterki czy nieprawidłowości nieopisane w części FAQ, z którymi spotkałeś się podczas pracy z programami.
IzaPBD

Aktualizacja programu do rozporzdzenia

Post autor: IzaPBD » śr, 26 stycznia 2022 14:50

Pierwsza kwestia - to dlaczego nie widać na wydrukach list płac obu podatków: podatku (wg. PŁ2022) i starego (31.12.2021) i ostatecznie policzonego? To ułatwiło by rozeznanie ile kto ma faktycznej niedopłaty podatku. Wygenerowanie tej informacji tylko w momencie naliczania listy płac wg. mnie jest niewystarczające. Ponadto, gdzie widać i gdzie można sprawdzać saldo podatku pracownika, czyli tą "wyliczanke", gdzie będzie widać kiedy zaczynamy potrącać wg. PŁ i ile jest niedopłaty na koniec roku?
Beania

Re: Aktualizacja programu do rozporzdzenia

Post autor: Beania » śr, 26 stycznia 2022 14:55

Niestety, program nie jest dostosowany do tego rozporządzenia. Podnoszę larum od dłuższego czasu, jutro mam wypłatę, ale gadam tu sama ze sobą, bo nawet nikt nie raczy niczego wyjaśnić...
IzaPBD

Post autor: IzaPBD » śr, 26 stycznia 2022 14:58

Aktualizacja, ktorą sciagnełam przed chwilą najwyrażniej liczy wg. rozporzadzenie (choć nie sprawdzałam czy jest ok), ale podatek jest w jednej pozycji a wg. mnie potrzeba w kilku pozycjach (dla wiedzy kadrowca i dla pracownika przy odbieraniu fiszki): podatek 2021, podatek PL2022 (może też róznica na plus lub minus.)i faktycznie pobrana zaliczka. No i koniecznie zestawienie roczne miesiecznych zaliczek wg 2021, wg 2022, niedopłat/nadpłat i pobranych faktycznie zaliczek.
BasiaR

Post autor: BasiaR » śr, 26 stycznia 2022 16:53

Aby zadziałało to oprócz wykonania czynności wymienionych w tym wątku, trzeba jeszcze dodać na definicji listy płac, PPM "pola systemowe składki zdrowotnej odliczanej". Zgadzam się z poprzedniczkami że brakuje informacji o kwocie podatku wg PŁ i podatku wg 2021r, różnicy na plus i minus, kwoty zawieszonej, powinno być widoczne na liście i na pasku, pracownik będzie się domagał żeby mu pokazać że ma wyrównane.
Ponadto potrzebne są zestawienia żeby można było sprawdzić PIT-4, PIT-11 i PIT-4R.
ODPOWIEDZ