Oskładkowane wynagrodzenie podczas okresów nieskładkowych
Oskładkowane wynagrodzenie podczas okresów nieskładkowych
Mam taką sytuację we wrześniu:
Pracownica 28 dni jest na macierzyńskim (1-28.09.), dwa pozostałe dni września na wychowawczym (29-30.09.).
Z wyliczeń współczynników, na podstawie nominalnych godzin pracy we wrześniu (w załączeniu) powstało wynagrodzenie (w załączeniu pasek).
Macierzyński i wychowawczy to okresy nieskładkowe - czy to prawidłowe, żeby podczas tych urlopów nagle pojawiła się podstawa składek em-rent i naliczone zostały składki??
Bardzo proszę się przyjrzeć...
Pracownica 28 dni jest na macierzyńskim (1-28.09.), dwa pozostałe dni września na wychowawczym (29-30.09.).
Z wyliczeń współczynników, na podstawie nominalnych godzin pracy we wrześniu (w załączeniu) powstało wynagrodzenie (w załączeniu pasek).
Macierzyński i wychowawczy to okresy nieskładkowe - czy to prawidłowe, żeby podczas tych urlopów nagle pojawiła się podstawa składek em-rent i naliczone zostały składki??
Bardzo proszę się przyjrzeć...
- Załączniki
-
- Schowek-1.jpg (163.36 KiB) Przejrzano 6518 razy
-
- Schowek-2.jpg (72.47 KiB) Przejrzano 6518 razy
Re: Oskładkowane wynagrodzenie podczas okresów nieskładkowych
W sierpniu (28 dni macierzyńskiego i 3 dni wychowawczego) nie została naliczona płaca zasadnicza a żeby było ciekawiej wyliczenie składnika pokazuje mi się identyczne jak we wrześniu (ze złą ilością godzin nominalnych i kwotą 62,34, która w sierpniu nie wystąpiła).
Proszę w Ustawienia-Ustawienia płacowe na zakładce Przeliczanie, zakładka Naliczanie płac zaznaczyć opcję Zeruj wynagrodzenie gdy ilość dni pracy i urlopu jest zerowa
A jednak nie, bo wyzerowany został również dodatek stażowy, który za okres macierzyńskiego przysługuje....
Proszę o pomoc jeszcze raz
Proszę o pomoc jeszcze raz
Wygląda na to , że dodatek stażowy jest źle ustawiony skoro się wyzerował w takiej sytuacji. Proszę sprawdzić w Definicje-Składniki wynagrodzeń czy na dodatku stażowym, na zakładce pozycje jest ustawione Rodzaj: dod.stałe zasadniczy budżet(jeśli jest to dodatek stażowy od płacy zasadniczej) i przycisnąć Domyślne. I jeszcze raz przeliczyć listę.
Nie mogę włączyć "domyślne" bo wówczas mi zmienia parametry i będę miała problemy innego rodzaju (np. do podstawy chorobowego dod. stażowy nie wchodzi, a w domyślnych ustawieniach jest inaczej).
A co jest zaznaczone w tym składniku w pozycji: pomniejszyć o dni chorobowe oraz w pozycji: do podst.nalicz.ZUS?
pomniejszyć o dni chorobowego: nie
do podstawy nalicz. ZUS: ERCWFGP
do podstawy nalicz. ZUS: ERCWFGP
Niestety w tej sytuacji należy wpisać ten dodatek stażowy ręcznie na liście płac lub wyłączyć opcję Zeruj wynagrodzenie gdy ilość dni pracy i urlopu jest zerowa i wyzerować płacę zasadniczą na liście płac.
To już kolejna rzecz, którą muszę robić w systemie ręcznie...
Mam np. jeszcze taki problem, że w sytuacji, gdy pracownik cały miesiąc jest na zasiłku od wypłacanego dodatku stażowego nie są liczone koszty uzyskania przychodu (muszę je wpisywać ręcznie) - wystarczy, że 1 dzień pracuje lub ma wynagr. chorobowe kup są liczone...
Albo liczę ręcznie godziny nocne, bo nasz regulamin przewiduje naliczanie od zasadniczej, nie od minimalnej - liczę ręcznie. Jak kiedyś zdefiniowałam sobie sama (siedziałam chyba z tydzień nad tymi funkcjami, niczym jakiś programista) i się udało, to przy którejś z aktualizacji moją pracę trafił szlag...
((((((
Mam np. jeszcze taki problem, że w sytuacji, gdy pracownik cały miesiąc jest na zasiłku od wypłacanego dodatku stażowego nie są liczone koszty uzyskania przychodu (muszę je wpisywać ręcznie) - wystarczy, że 1 dzień pracuje lub ma wynagr. chorobowe kup są liczone...
Albo liczę ręcznie godziny nocne, bo nasz regulamin przewiduje naliczanie od zasadniczej, nie od minimalnej - liczę ręcznie. Jak kiedyś zdefiniowałam sobie sama (siedziałam chyba z tydzień nad tymi funkcjami, niczym jakiś programista) i się udało, to przy którejś z aktualizacji moją pracę trafił szlag...

Druga opcja nie działa, bo po wyzerowaniu naliczonej płacy zasadniczej pozostają po niej składki ZUS...
Czyli wracam do punktu wyjścia.
Pani Moniko, ale po tych zmianach stało się coś, że od dod. staż. za czas choroby system liczy mi składki
Teraz to już naprawdę HELP!

Dzień dobry
Popatrzyłem trochę i może problemem jest używanie P zamiast M? https://pomoc.symfonia.pl/data/r2p/-/-/data/150300r.htm Natomiast nie powinno się mimo wszystko poprawiać właściwości naliczanego już składnika.
W Pani sytuacji jednak gorąco zachęcam do kontaktu z serwisem, bo w tym wypadku musimy jednak przeanalizować sprawę, ponieważ widzę, że pomimo naszych najlepszych chęci problem się zwiększa
Popatrzyłem trochę i może problemem jest używanie P zamiast M? https://pomoc.symfonia.pl/data/r2p/-/-/data/150300r.htm Natomiast nie powinno się mimo wszystko poprawiać właściwości naliczanego już składnika.
W Pani sytuacji jednak gorąco zachęcam do kontaktu z serwisem, bo w tym wypadku musimy jednak przeanalizować sprawę, ponieważ widzę, że pomimo naszych najlepszych chęci problem się zwiększa

Tylko, że w zeszłym m-cu ta Pracownica też miała macierzyński i 3 dni wychowawczego i nie wystąpiło żadne wynagrodzenie ani od dodatku stażowego nie były liczone składki.... Coś się stało po aktualizacji...
Ostatnio zmieniony wt, 29 sierpnia 2023 14:57 przez Beania, łącznie zmieniany 2 razy.