PPK - podatek po ustaniu zatrudnienia
PPK - podatek po ustaniu zatrudnienia
Jak rozliczyć PPK 1,5% pracodawcy po ustaniu zatrudnienia?
Mam na myśli kwotę za m-c wrzesień, która normalnie stanowiłaby przychód w październiku i zostałby pobrany pdof.
Czy muszę stworzyć listę dla tego pracownika z tym przychodem już bez potrącenia pdof?
"Po ustaniu zatrudnienia naliczony zostaje przychód dla pracownika - kwota przychodu równa składka pracodawcy do PPK. Kwota powinna zostać wykazana w PIT-11, bo nie ma możliwości potrącenia podatku na liście płac."
Mam na myśli kwotę za m-c wrzesień, która normalnie stanowiłaby przychód w październiku i zostałby pobrany pdof.
Czy muszę stworzyć listę dla tego pracownika z tym przychodem już bez potrącenia pdof?
"Po ustaniu zatrudnienia naliczony zostaje przychód dla pracownika - kwota przychodu równa składka pracodawcy do PPK. Kwota powinna zostać wykazana w PIT-11, bo nie ma możliwości potrącenia podatku na liście płac."
Re: PPK - podatek po ustaniu zatrudnienia
W programie jest definicja listy "Przychód PPK z poprz.m-ca" - kiedyś dostałam informację że stworzona została z myślą o konieczności rozliczenia podatku.
Jednak po moich testach jej przychód nie jest widoczny w PIT ani RCA. Mam nadzieje że producent coś z tym tematem zrobi, obecnie wykorzystuję własną listę (którą widać w PIT ale nie w RCA..). Konieczna poprawka.
Jednak po moich testach jej przychód nie jest widoczny w PIT ani RCA. Mam nadzieje że producent coś z tym tematem zrobi, obecnie wykorzystuję własną listę (którą widać w PIT ale nie w RCA..). Konieczna poprawka.
Dzień dobry,
należy utworzyć dodatkową listę płac, zgodnie z instrukcją podaną w artykule: https://wsparcie.symfonia.pl/hc/pl/arti ... racownika-
Pozdrawiam
należy utworzyć dodatkową listę płac, zgodnie z instrukcją podaną w artykule: https://wsparcie.symfonia.pl/hc/pl/arti ... racownika-
Pozdrawiam
a jak uzyskać rozliczenie w RCA? w PIT 11 sprawdziłam teraz i działa, jednak w RCA nie wychodzi
Dzień dobry,
po wykonaniu testów, przychód od PPK poprawnie wykazuje się w deklaracji RCA. Proszę zwrócić uwagę czy raport sporządza Pani wg daty wypłaty listy płac.
Pozdrawiam
po wykonaniu testów, przychód od PPK poprawnie wykazuje się w deklaracji RCA. Proszę zwrócić uwagę czy raport sporządza Pani wg daty wypłaty listy płac.
Pozdrawiam
Mam pracownika który na liście' Przychód PPK z poprz.m-ca" ma naliczony przychód z PPK na wysokość powiedzmy 18zł - lista ma datę wypłaty we wrześniu, okres wynagrodzenia sierpień, kod 3000. Chciałabym generując RCA za mc 9 zobaczyć wpis z tego przychodu. Czy o tym Pan mówi?
Jeżeli na podstawie wprowadzonej takiej listy płac, przychód nadal nie jest wykazywany, sugeruję kontakt z serwisem w tej sprawie.
Dziękuję bardzomichalS pisze: ↑śr, 27 września 2023 9:11Dzień dobry,
Pozdrawiam