SQL Serwer

Napisz jakie masz sugestie oraz pytania odnośnie działania programów R2płatnik, R2płatnikPRO, R2płatnikSBO. Możesz tu także zgłaszać wszelkie błędy, usterki czy nieprawidłowości nieopisane w części FAQ, z którymi spotkałeś się podczas pracy z programami.
Szwero

SQL Serwer

Post autor: Szwero » czw, 18 lutego 2010 19:56

Witam, jakiś czas temu przechodziłem z wersji 2 do 3 i przedłużałem umowę.
Teraz miałem kłopoty z komputerem i musiałem nadpisać windows, to znaczy bez formatowania komputera nadpisałem pliki windowsa, bez usuwania plików (po za systemowymi)
No i ponownie musiałem zainstalować Reset2 (R2płatnik)
Wyskakuje info, ze baza danych już istnieje i że najprawdopodobniej jest nieprawidłowe parametry połączenia.
Tyle, ze ja tam nic nie wpisuje, bo to się pojawia "z automatu"
Czyli Microsoft SQL Serwer
i tak dalej i tak dalej
Jak się połączyć i jak odzyskać niemal 2 lata pracy
Naprawdę potrzebuję pomocy
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bs

Post autor: bs » pt, 19 lutego 2010 10:13

info, że baza już istnieje wyskakuje przy tworzeniu NOWEJ bazy danych a chyba nie chcemy tworzyć, tylko łączyć się do starej

Przy uruchamianiu programu nie twórz bazy (przycisk powrót) i otwierasz 'pusty' program, wybierasz Menu->Zbiory->Narzędzia->Zmiana bazy danych. I może to będzie wszystko - połączysz się z istniejącą bazą danych sprzed reinstalacji windows. Wypróbuj oba logowania (jako użytkownik Windows i jako sa - zapewne z pustym hasłem) i rozwijasz ostatnią linijkę gdzie powinna się pojawić baza danych.

Jeżeli baza się nie pojawia to pytanie brzmi - czy razem z R2Płatnikiem instalowałeś serwer SQL. Jeśli tak - to czy jako RESET2 (instancja serwera) czy jako inna instancja z inną nazwą (przy zmianie bazy danych w linijce serwer powinno być widać nazwę serwer w stylu NAZWAKOMPUTERA\RESET2)

Jeżeli nadal się nie udaje nic zrobić, pozostają już bardziej zaawansowane techniki łączenia się z bazą danych jak np szukanie plików *.mdf i *.ldf attach nich do nowego serwera.
ODPOWIEDZ