Import "Kontrahentów" z R2ksiega
Import "Kontrahentów" z R2ksiega
Zacząłem test R2faktury, a ponieważ od kilku lat używam R2księgi przydałoby się "pozyskać kontrahentów" z tamtego programu, zamiast wklepywać od nowa.
Wie ktoś może jak to można zrobić, np. poprzez skopiowanie jakiegoś pliku "wspólnego" dla obu programów.
Wie ktoś może jak to można zrobić, np. poprzez skopiowanie jakiegoś pliku "wspólnego" dla obu programów.
Janusz S.
Skopiowałem pliki z katalogów BIN, DANE.0, DANE.1, DB. otwarcie okna z kontrahentami generuje: "Błąd otwarcia pliku: D\.....\Faktury.60x\DANE.1\KONTRAH.DB
KontrT: Field'RR' not fund"
Sugeruje zweryfikowanie bazy danych co wykonałem ale bez rezultatu.
Zgłaszane są również podobne komunikaty przy otwieraniu innych okien.
Popełniłem jakiś błąd?
KontrT: Field'RR' not fund"
Sugeruje zweryfikowanie bazy danych co wykonałem ale bez rezultatu.
Zgłaszane są również podobne komunikaty przy otwieraniu innych okien.
Popełniłem jakiś błąd?
Janusz S.
Proponuję inne rozwiązanie, a oto jego szczegóły:
1. Zainstalować gdzieś na boku jeszcze raz program R2faktury (taka wersja robocza, która później zostanie odinstalowana).
2. W tym nowo zainstalowanym programie dokonać konwersji danych z R2księgi poprzez polecenie Zbiory -> Narzędzia -> Konwersja danych z wcześniejszej wersji i wskazanie katalogu, w którym zainstalowany jest program R2księga. Proszę się nie przejmować komunikatem o niezgodności programów.
3. Następnie z tej roboczej wersji R2faktury przekopiować pliki kontrah.* i kontradr.* do właściwego programu R2faktury, na którym będziesz pracować.
1. Zainstalować gdzieś na boku jeszcze raz program R2faktury (taka wersja robocza, która później zostanie odinstalowana).
2. W tym nowo zainstalowanym programie dokonać konwersji danych z R2księgi poprzez polecenie Zbiory -> Narzędzia -> Konwersja danych z wcześniejszej wersji i wskazanie katalogu, w którym zainstalowany jest program R2księga. Proszę się nie przejmować komunikatem o niezgodności programów.
3. Następnie z tej roboczej wersji R2faktury przekopiować pliki kontrah.* i kontradr.* do właściwego programu R2faktury, na którym będziesz pracować.
---------------------------------------------------------------------------------
Zapraszamy do Społeczności Symfonii.
Zachęcamy do dzielenia się wiedzą i zadawania pytań w obszarze migracji z programów linii R2firma.
Krótkie wyjaśnienie czym jest Społeczność i jak z niej korzystać.
Zachęcamy do dzielenia się wiedzą i zadawania pytań w obszarze migracji z programów linii R2firma.
W obecnych wersjach programu można dokonać automatycznego importu z wykorzystaniem opcji Eksportu/Importu danych na podstawie pliku buforowego. Opcja ta jest dostępna w programach w menu Zbiory -> Narzędzia -> Inicjalizacja bazy danych.
Przed wykonaniem importu zalecamy zrobienie Archiwizacji programu (menu Zbiory -> Archiwizacja).
Przed wykonaniem importu zalecamy zrobienie Archiwizacji programu (menu Zbiory -> Archiwizacja).
---------------------------------------------------------------------------------