Archiwizacja i kasowanie podatnika

Napisz jakie masz sugestie oraz pytania odnośnie działania programów R2płatnik, R2płatnikPRO, R2płatnikSBO. Możesz tu także zgłaszać wszelkie błędy, usterki czy nieprawidłowości nieopisane w części FAQ, z którymi spotkałeś się podczas pracy z programami.
Andrzej

Archiwizacja i kasowanie podatnika

Post autor: Andrzej » wt, 28 grudnia 2010 10:00

Witam, przeszukałem archiwa tego forum, przejrzałem instrukcje do programu no i nic nie znalazłem na temat który chciałem tu poruszyć.

Chodzi mi o to że prowadzę kilkanaście firm na programie no i wiadomo że z czasem Firmy odchodzą i nowe przychodzą.
Jak zrobić archiwum 1 Firmy i ją skasować, ale tak żeby można było ewentualnie w przyszłości ją odtworzyć gdyby zaszła taka potrzeba.

Napiszę jak to wygląda w programie Płatnik ZUS,
- tworzy się bazę danych (np. zakończone)
- zaznacza się podatnika i go całego przerzuca do tej nowej bazy i po wszystkim podatnik znika z bazy podstawowej (odchudza ją)

Czy jet taka możliwość w programie, ewentualnie czy będzie taka możliwość ?
Awatar użytkownika
Staszek

Kontakt:

Post autor: Staszek » śr, 29 grudnia 2010 15:48

Program Płatnik jest programem darmowym i nie ma ograniczeń w ilości obsługiwanych firm w bazie danych. Program R2Płatnik jest licencjonowany również co do ilości obsługiwanych firm i w związku z tym faktem nie ma mechanizmu "wykluczenia" firmy z bazy danych.
Andrzej

Post autor: Andrzej » czw, 30 grudnia 2010 12:38

tz. że firmę której już nie prowadzimy będzie mi zaśmiecać bazę i blokować możliwość prowadzenia następnej firmy jak przekroczę limit firm ?
Awatar użytkownika
Monika

Kontakt:

Post autor: Monika » czw, 30 grudnia 2010 13:15

Tak jeśli chcemy mieć do tej firmy dostęp (przegląd ,wydruki itd.)
Andrzej

Post autor: Andrzej » pt, 31 grudnia 2010 10:03

Chyba źle zadałem pytanie, teraz postaram się sformułować poprawnie to o co chciałem zapytać:
Prowadzimy firmę X która w programie ma nr kolejny 10, firma rezygnuje z naszych usług, więc robimy archiwum (X-arch.spq) i z prawami administracyjnymi kasujemy firmę X z programu (tak myślę że będę mógł skasować bo jeszcze tego nie robiłem).
Po np. 3 latach firma X wraca do nas, ale w tym czasie zaczęliśmy prowadzić inne firmy, zakładamy firmę X, program nadaje jej kolejny nr 46.

I teraz moje pytanie - czy mogę bez problemu przywrócić archiwum ? w firmie X są pracownicy ci sami co byli wcześniej
Awatar użytkownika
Mariusz

Kontakt:

Post autor: Mariusz » pt, 31 grudnia 2010 12:40

Z poziomu programu archiwum odtworzy się do firmy z ID zapisanym w pliku X-arch.spq (w tym przypadku np. 10).
Można jednak takie archiwum odtworzyć do dowolnej firmy z poziomu serwera SQL.

Post autor: Andrzej » pn, 03 stycznia 2011 10:02

Mariusz pisze:Można jednak takie archiwum odtworzyć do dowolnej firmy z poziomu serwera SQL.
Czy jest jakaś instrukcja jak to zrobić (najlepiej łopatologia) czy trzeba serwisować dane ?
ODPOWIEDZ