jestem świeżym użytkownikiem programu R2księga ale dzięki instrukcji do programu udało mi się skonfigurować KPiR. Problem pojawił się przy rozliczaniu miesiąca. Mianowicie przy próbie rozliczenia podatku dochodowego PIT5 program nie podlicza mi zaliczek miesięcznych do odprowadzenia.
Działalność rozpocząłem z dniem 4.07.2014 wiec zgodnie z instrukcją w module Właściciele w zakładce Podatki ustawiłem datę od 01.01.2014, pozycja 'do' pozostała pusta, 'podatek' - wg skali 'zaliczka' - miesięczna 'kwota upr.' - pusta

Po kliknięciu w PIT5 od razu pojawia sie komunikat 'obliczanie deklaracji za Styczeń 2014' chociaż data rozpoczęcia działalności w module 'Firmy' ustawiona jest na 04.07.2014r.
Składki zus za styczeń - czerwiec nie odprowadzałem wiec wszędzie po kolei klikam na 'NIE' w miesiącu lipcu i sierpniu składki są odprowadzone wiec zatwierdzam ' TAK'
i dalej pojawia się okno gdzie dochód jest wyliczony prawidłowo, składki wpisane są prawidłowo natomiast pozycje 'zaliczka za m-c' i 'do zapłaty' pozostają puste

Dlaczego program liczy podatek od początku roku jeżeli działalność działa od lipca?
Dlaczego nie oblicza należnej zaliczki podatku dochodowego?
Bardzo proszę o pomoc