delegacja-ryczałt na dojazdy

Napisz jakie masz sugestie oraz pytania odnośnie działania programów R2płatnik, R2płatnikPRO, R2płatnikSBO. Możesz tu także zgłaszać wszelkie błędy, usterki czy nieprawidłowości nieopisane w części FAQ, z którymi spotkałeś się podczas pracy z programami.
wanda

delegacja-ryczałt na dojazdy

Post autor: wanda » śr, 07 grudnia 2016 8:46

Po wgraniu ostatniej aktualizacji, nie mogę wpisać ryczałtu na dojazdy dla delegowanego pracownika. W odpowiedniej rubryce widnieje 0 i nie można wpisać innej wartości/nie przelicza również kwoty. W związku z tym rozliczenie delegacji jest niepełne.
Awatar użytkownika
Renata

Kontakt:

Post autor: Renata » pn, 12 grudnia 2016 14:46

W aktualnej wersji programu (3.38.17 z dnia 23.11.2016 r.) program sam oblicza (dla wygody Użytkownika) liczbę należnych diet oraz ryczałtów, na podstawie wpisanych dat i godzin przyjazdu/wyjazdu, w tabelce zamieszczonej na zakładce Koszty przejazdu.

W miejsce obliczonej przez program liczby diet/ryczałtów można wpisać liczbę mniejszą, natomiast narzucić większą niż wynika z wpisów w tabelce program nie pozwoli. Jest to forma autosprawdzania - dzięki temu rozwiązaniu unikniemy omyłkowej nadpłaty diet/ryczałtów.

Proszę też sprawdzić, czy ma Pani wybrany Rodzaj środka lokomocji: publiczny.

Pozdrawiam.
wanda

ryczałt na dojazdy - delegacja

Post autor: wanda » pt, 16 grudnia 2016 12:39

Tak, pracownik miał wpisany środek transportu: publiczny - autobus.
Cieszę się, że system wylicza poprawnie diety. Nie zgadzam się z wprowadzoną zmianą w zakresie ryczałtów. W takim przypadku jak opisałam, system zablokował wpisanie ryczałtu na dojazdy. Narzucił "O" i nie można tego zmienić. Ryczałt na dojazdy liczymy bez względu na czas trwania delegacji. Jeżeli pracownik korzystał ze środków komunikacji miejskiej, to w poprzedniej wersji, mogłam taki ryczałt wpisać i system zliczał wszystkie koszty przejazdu. Mając na uwadze § 9 ust. 1 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie należności przysługujących pracownikowi ... (Dz. U. z 2013 r. poz. 167), za każdą rozpoczęta dobę podróży krajowej pracownikowi przysługuje ryczałt na pokrycie kosztów dojazdów środkami komunikacji miejscowej w wysokości 20% diety.
Taki ryczałt nie przysługuje, jeżeli pracownik nie ponosi kosztów dojazdów (§ 9 ust. 2).
Skąd program wie, że pracownik nie korzystał z przejazdów MPK?
Myślę, że dokonana przez Państwo zmiana programu w tym zakresie nie była konieczna.
Awatar użytkownika
Renata

Kontakt:

Post autor: Renata » wt, 27 grudnia 2016 9:29

W najbliższej aktualizacji program będzie wstępnie obliczał ilość ryczałtów, ale zarazem przywrócona zostanie możliwość wpisania większej ich ilości niż obliczona przez program.

Pozdrawiam.
wanda

Post autor: wanda » wt, 03 stycznia 2017 7:43

Dziekuję
ODPOWIEDZ