podział dokumentu

Napisz jakie masz sugestie oraz pytania odnośnie działania programów R2fk, R2księga, R2środki, R2środkiPRO i R2środkiSBO. Możesz tu także zgłaszać wszelkie błędy, usterki czy nieprawidłowości nieopisane w części FAQ, z którymi spotkałeś się podczas pracy z programami.
ski.jacek

podział dokumentu

Post autor: ski.jacek » wt, 16 maja 2017 23:58

W jaki sposób mogę podzielić dokument znajdujący się na rozrachunkach. Teraz w kwietniu zorientowałem się, że nie oznaczyłem zapłaty za fakturę telekomunikacyjną ze stycznia (zapłata miała miejsce w lutym). Niestety zapłaty nie dotyczy tylko tej faktury, ale również rat za 3 telefony. Teraz na rozrachunkach mam takie zapisy
do zapłaty:
f.aaaaaaa 400zł
f.bbbbbbb 300zł
f.cccccccc 400zł
Zapłacono jednym przelewem 55zł (20zł z f.aa, 15zł z f.bb i 20zł z f.cc).
Jak mogę podzielić tę płatność na 55zł, aby prawidłowo oznaczyć częściowe zapłaty za te 3 faktury? Na rozrachunkach widzę funkcję: skojarz, rozłącz i scal, ale nie ma funkcji podziel.
Awatar użytkownika
Elzbam

Kontakt:

Post autor: Elzbam » śr, 17 maja 2017 11:58

Na raporcie bankowym proszę odszukać daną operację na kontrahenta i na zakładce dokumenty wybrać z rozrachunków 3 faktury wpisując im odpowiednie kwoty - będą 3 pozycje na zakładce dokumenty na sumaryczną kwotę 55zł.
ski.jacek

Post autor: ski.jacek » śr, 17 maja 2017 12:37

Czyli mam poprawiać dokumenty w poprzednich miesiącach??

Gdzie wpisuje się konkretną kwotę z danej faktury? Jak przechodzę znakiem "..." to mam możliwość wyboru całej faktury, nie widzę możliwości wpisania kwoty w pozycji zapłacono.

Nie dało by się wprowadzić możliwości dzielenia dokumentów w pozycji oznaczenia zapłat w zakładce KONTRAHENCI? Aby to robić z bieżącej pozycji, a nie szukać dokumentu źródłowego. Poza tym dużo łatwiej (i szybciej w mojej firmie) się oznacza płatności przy automatycznym księgowaniu dokumentów bankowych. Nie muszę wchodzić na każde księgowanie, tylko sprawdzam po kontrahentach.
Awatar użytkownika
Elzbam

Kontakt:

Post autor: Elzbam » śr, 17 maja 2017 13:09

Wprowadzenie tego typu operacji wymaga modyfikacji dokumentu zapłaty na RB. Po wybraniu dokumentu z rozrachunków("...") podpowie się cała wartość faktury, którą można zmodyfikować w kolumnie kwota.
Z poziomu rozrachunków nie przewidujemy możliwości dodania opcji rozdziel.
ski.jacek

Post autor: ski.jacek » śr, 17 maja 2017 13:51

Czyli muszę to robić na raty? Wybrać całe wartości faktur, a potem je ręcznie modyfikować w zakładce dokumenty ignorując komunikaty o niezgodności kwot. Dobrze rozumiem?

Nie prościej było by po kliknięciu na "..." mieć możliwość wpisania pożądanej wartości w pozycji zapłacono (tak jak to można robić na zakładce płatności). Oznaczać by można do czasu, aż nie skończy się kwota przelewu.
ODPOWIEDZ