PPK a deklaracja ZUS

Napisz jakie masz sugestie oraz pytania odnośnie działania programów R2płatnik, R2płatnikPRO, R2płatnikSBO. Możesz tu także zgłaszać wszelkie błędy, usterki czy nieprawidłowości nieopisane w części FAQ, z którymi spotkałeś się podczas pracy z programami.
Tomasz92w

PPK a deklaracja ZUS

Post autor: Tomasz92w » pt, 23 października 2020 15:52

Witam mam pytanie, naliczam listę płac w której mam już osoby, które przystąpiły do PPK. Wszystko dobrze wylicza się itd. Generuje deklarację ZUS i w deklaracji ZUS w odpowiedniej pozycji u osób, które naliczyłem składkę PPK nie pokazuje się kwota w deklaracji RCA. Czy R2płatnik będzie coś takiego obsługiwał albo co trzeba zaznaczyć, żeby wszystko było w porządku.

Z góry dziękuje za odpowiedź
Awatar użytkownika
NA

Kontakt:

Re: PPK a deklaracja ZUS

Post autor: NA » pt, 23 października 2020 16:28

Składki PPK są eksportowane przez R2Płatnika do RCA i wykazywane są w polu III. B. 28. Proszę się upewnić, że raport generowany jest z tego samego miesiąca z którego są listy płac z naliczonymi składkami PPK patrząc po dacie wypłaty. Czyli np. data wypłaty listy 30.09.2020 r., raport ZUS z polem dochody za miesiąc ustawionym na 9 2020. Sprawdziłem to w tej chwili i widzę na RCA wartości składek PPK. Możliwe, że w niedalekiej przyszłości składki PPK zostaną uwzględnione także na wydruku zestawienia ZUS i łatwiej będzie można sprawdzić czy wystąpią na RCA.
Tomasz92w

Re: PPK a deklaracja ZUS

Post autor: Tomasz92w » pt, 23 października 2020 20:04

Przepraszam po przeliczeniu kilka razy listy płac i wyeksportowaniu deklaracji wskoczyło wszystko w odpowiednie miejsca. Przepraszam za kłopot
ODPOWIEDZ