Blokada - Konta bankowe
Blokada - Konta bankowe
Czy jest możliwość stworzenia blokady (kłódki) na okienku konta bankowego pracownika? Chodzi o zabezpieczenie przed przypadkową zmianą, konsekwencje w przelewach są bardziej bolesne niż przy większości innych danych pracowniczych.
Re: Blokada - Konta bankowe
Dzień dobry,
mogę Pani zaproponować ograniczenie praw użytkowników do edycji numerów kont bankowych pracownika. Ograniczenie edycji tej ewidencji do mniejszej ilości osób zdecydowanie wyeliminuje błędy
Oczywiście chcę skorzystać z możliwości ograniczenia dostępu. Czy jednak producent nie rozważyłby opcji blokownia (typowej kłódki) zawsze dostępnej?
Nie uważam aby była potrzeba wprowadzania aż takich zabezpieczeń. Wystarczy zachować ostrożność w czasie posługiwania się programem, aby unikać przypadkowego klikania. Już teraz w ewidencji rachunków bankowych pracowników, jeśli wybierze się (chociażby przez nieuwagę) inny bank, to w numerze rachunku podstawiają się jedynie pierwsze cyfry numeru oznaczające bank, więc i tak bez uzupełnienia reszty będzie to niekompletny numer, co przy próbie zapisania zostanie zasygnalizowane widocznym komunikatem błędu. Jedynie zignorowanie go, czyli kliknięcie na komunikacie i mimo to zatwierdzenie zmian będzie skutkować zapisaniem nieprawidłowych danych. Jeżeli natomiast zostanie usunięty komuś wpisany już uprzednio numer konta i np. wklejony inny, to wówczas program przyjmie to jako świadome działanie użytkownika. Aby uchronić przed takim ewentualnym niezamierzonym zmodyfikowaniem, należy odebrać danemu użytkownikowi w tej ewidencji prawa do dokonywania takiej czynności (przypisać użytkownika do grupy odpowiednio ustawionej w menu zbiory/narzędzia/grupy użytkowników) i wówczas zmian dokonywać na np. adminie. Dziękuję za zgłoszenie powyższej sugestii. Zostanie ona przekazana do rozpatrzenia działowi rozwoju oprogramowania. Nie mogę niestety zapewnić że będzie mogła być wprowadzona taka funkcjonalność.